Vaste lasten zijn voor veel huishoudens een doorn in het oog en er gaat vaak een vrij groot deel van het inkomen naartoe. Het liefst houdt u die vaste lasten natuurlijk zo laag mogelijk. Doorgaans is het helemaal niet zo lastig om wat geld te besparen op de energierekening. Dit kan op twee manieren. Ten eerste kunt u natuurlijk minder energie gaan verbruiken. Daarnaast kunt u ook gewoon kiezen voor een energieleverancier die lagere tarieven hanteert. Hieronder leest u onder meer wat tips om die energierekening effectief omlaag te schroeven.

Zo verbruikt u minder energie

Vaak verbruikt men meer energie dan strikt nodig, veel huishoudens hebben niet door waar al die energie naartoe gaat. Een aantal tips om minder energie te gaan verbruiken:

  1. Laat het buitenklimaat uw binnenklimaat niet bepalen. Wanneer het op warme dagen binnen erg warm is en wanneer het op koude dagen binnen ook erg koud is, is de kans groot dat uw isolatie niet helemaal op orde is. Het goed isoleren van uw huis kan u op lange termijn veel geld schelen.
  2. Overweeg apparaten te vervangen. Hoewel oude apparaten vaak erg trouw zijn en het lang blijven doen, is het verstandig om eens uit te zoeken hoeveel energie deze verbruiken. Nieuwe apparaten zijn vaak een stuk energiezuiniger. Hoe energiezuinig een apparaat is kunt u zien aan het energielabel.
  3. Ga slim om met apparaten die veel energie gebruiken. Denk bijvoorbeeld aan de televisie. Deze verbruikt op zichzelf aardig wat energie. Maar wist u dat de TV ook een bewezen sluipverbruiker is? Dit betekent dat de televisie in stand-by stand ook erg veel stroom gebruikt. Haal de TV dus bijvoorbeeld uit de stekker of schakel hem volledig uit wanneer u deze niet gebruikt. De stand-by stand is op veel apparaten erg veradelijk.

Stap over en betaal direct minder

Het verminderen van uw energieverbruik kost tijd en moeite. Daarnaast is de kans aanwezig dat u al erg zuinig bent met energie. De makkelijkste manier om een lagere energierekening voor elkaar te krijgen is door simpelweg over te stappen op een energieleverancier die lagere tarieven hanteert. Dat is handig, want u kunt evenveel stroom als altijd gebruiken, alleen tegen een lager tarief. Het is tegenwoordig erg makkelijk om inzicht te krijgen in de goedkoopste energieleveranciers in Nederland. Dit geldt overigens ook voor zakelijke energie!